Szukaj

Aromatyczna zupa z tajską bazylią i pak choi

Masz_Talerz, 5 wrzesień 2021
Aromatyczna zupa z tajską bazylią i pak choi

Babcia zawsze mówiła, że nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak gorąca zupa! Nie jesteśmy pewni, czy miała na myśli miskę naładowaną chili i pak choiem, ale cała reszta się zgadza. Uważajcie na ten przepis, bo połączone siły tajskiej bazylii, imbiru i trawy cytrynowej uzależniają swoim aromatem i przyciągają sąsiadów na obiad. 



SKŁADNIKI

(dla 4 osób)

1 kapusta pak choi*

1 batat*

150 g grzybów shimeji*

2 cebule szalotki*

5 cm korzenia imbiru*

1-2 papryczki chilli rawit*

1 papryczka pepperoni*

garść świeżej kolendry*

garść świeżej bazylii tajskiej*

pęczek szczypiorku*

4 szt. trawy cytrynowej*

1 limonka*

5 ząbków czosnku*

400 ml bulionu warzywnego**

olej kokosowy oraz rzepakowy

sól i pieprz do smaku

400 g naturalnego tofu

400 g makaronu ryżowego

700 g passaty pomidorowej

1 puszkę mleka kokosowego

20-25 łyżek sosu sojowego

6 łyżek sezamu

    

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Orientalnej

** - składniki pochodzą z naszego zestawu Bulion Warzywny

  

Przygotowanie:


1. W garnku rozgrzej 6 łyżek oleju kokosowego. Wrzuć pokrojone pióra szalotki. Dodaj drobno posiekane czosnek i papryczkę rawit oraz starty na tarce korzeń imbiru.

 

2. Smaż przez kilka minut i dodaj rozgniecioną trawę cytrynową. Dodaj bulion oraz passatę pomidorową, zagotuj. Dodaj posiekaną kolendrę oraz bazylię, wlej 10-15 łyżek oleju sezamowego oraz mleczko kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

     

3. Tofu pokrój w kostkę, zalej olejem oraz sosem sojowym (po 10 łyżek każdego), wrzuć sezam oraz drobno pokrojoną papryczkę pepperoni. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 min.

  

4. Batata umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Natrzyj olejem rzepakowym i piecz przez 30-40 min. w temperaturze 250 stopni.

 

5. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, przelej go na sitku lodowatą wodą by się nie posklejał.

   

6. Na patelnię przełóż zamarynowane tofu wraz z marynatą, smaż aż się zarumieni. W międzyczasie dorzuć grzyby i na ostatnią minutę smażenia pokrojone liście pak choi, wymieszaj, aby wszystkie składniki się zarumieniły i pokryły przyprawami.


7. Podawaj z makaronem, tofu i pieczonym batatem. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i kolendrą, a na koniec skrop sokiem z limonki.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów