Szukaj

Bulion z pieczonych pomidorów

Jagna_Niedzielska, 21 październik 2020
Bulion z pieczonych pomidorów

Czasami jest tak, że gdy robi się zimno i ciemno, to życie wymaga od nas zdecydowanych działań. Wtedy cała na biało wjeżdża Jagna Niedzielska ze swoim fenomenalnym bulionem z pieczonych pomidorów. Uwierzcie nam na słowo - ta zupa rozgrzewa duszę, nie gorzej niż ciało. Największym zmarźluchom, dla najlepszego efektu, polecamy dorzucić do miski garść posiekanych papryczek chili i kolendry!

SKŁADNIKI:

  

6-8 jakichkolwiek pomidorów (ok. 1,5 kg) *

3 cebule***

4 ząbki czosnku ***

4 łyżki pasty miso

4 łyżki sosu rybnego

duża garść grzybów shitake** (wyraziste) lub shimeji*** (delikatne) 

2cm startego imbiru***

oliwa

sól lub 3 łyżki sosu sojowego

ugotowany ryż lub makaron ryżowy (może być z dnia poprzedniego)


* - składniki pochodzą z naszego Boxa Pomidorowego

** - składnik pochodzi z naszego Grzyb Boxa

*** - skladnik pochodzi ze Skrzynki Orientalnej

 

 

1. Całe pomidory oraz pokrojone na pół cebule wysmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na ok. 20 minut.

 

2. Po upieczeniu ściągnij skórkę z pomidorów, następnie przełóż do garnka wraz z cebulą. Dodaj grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos rybny i miso. Całość zalej 2 litrami wody.

 

3. Zupę gotuj pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez około 40 min.

 

4. Na koniec dopraw solą lub sosem sojowym.
  
5. Gotowy bulion podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów