Bulion z pieczonych pomidorów
Jagna_Niedzielska, 21 październik 2020
Czasami jest tak, że gdy robi się zimno i ciemno, to życie wymaga od nas zdecydowanych działań. Wtedy cała na biało wjeżdża Jagna Niedzielska ze swoim fenomenalnym bulionem z pieczonych pomidorów. Uwierzcie nam na słowo - ta zupa rozgrzewa duszę, nie gorzej niż ciało. Największym zmarźluchom, dla najlepszego efektu, polecamy dorzucić do miski garść posiekanych papryczek chili i kolendry!
SKŁADNIKI:
6-8 jakichkolwiek pomidorów (ok. 1,5 kg) *
3 cebule***
4 ząbki czosnku ***
4 łyżki pasty miso
4 łyżki sosu rybnego
duża garść grzybów shitake** (wyraziste) lub shimeji*** (delikatne)
2cm startego imbiru***
oliwa
sól lub 3 łyżki sosu sojowego
ugotowany ryż lub makaron ryżowy (może być z dnia poprzedniego)
* - składniki pochodzą z naszego Boxa Pomidorowego
** - składnik pochodzi z naszego Grzyb Boxa
*** - skladnik pochodzi ze Skrzynki Orientalnej
1. Całe pomidory oraz pokrojone na pół cebule wysmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na ok. 20 minut.
2. Po upieczeniu ściągnij skórkę z pomidorów, następnie przełóż do garnka wraz z cebulą. Dodaj grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos rybny i miso. Całość zalej 2 litrami wody.
3. Zupę gotuj pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez około 40 min.
4. Na koniec dopraw solą lub sosem sojowym.
5. Gotowy bulion podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.