Szukaj

Chrupiące placki z cukinii i batata

Masz_Talerz, 28 czerwiec 2021
Chrupiące placki z cukinii i batata

Lato to taki czas, kiedy przestajemy się wstydzić naszej nieposkromionej plackożerności. A to dlatego, że ziemniaki zastępujemy innymi warzywami i mówimy sobie, że wtedy są lżejsze i możemy zjeść ich więcej;) Poniżej przepis na placochy z cukinii i batata, które super smakują również na zimno i idealnie sprawdzą się zapakowane na piknik czy wycieczkę;)

SKŁADNIKI

placki:

1 cukinia*

1 batat*

1 czerwona cebula*

100 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 ml mleka (lub napoju roślinnego)

3 jajka**

listki z kilku gałązek tymianku*

porządna szczypta gałki muszkatołowej

3 spore szczypty soli i tyle samo pieprzu

olej rzepakowy do smażenia

kiełki ( w naszym przypadku mikro groszek)*

  

sos:

1/2 pęczka szczypiorku*

1/2 pęczka koperku*

2 ząbki czosnku* (przeciśnięte przez praskę)

papryczka pepperoni* (pokrojonej bardzo drobno) 

300 g jogurtu naturalnego (lub śmietanki roślinnej)

2 szczypty soli i tyle samo pieprzu

skórka otarta z połowy cytryny*


* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

** - składnik pochodzi z naszego Boxu Jajka


Przygotowanie:


1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
.

2. Batata i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

   

3. Odciśnij z warzyw nadmiar wody.

    

4. W oddzielnej misce połącz mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawy, tymianek, mleko (lub napój roślinny) i jajka. Dodaj starte warzywa i wymieszaj całość.

  

5. Na patelni rozgrzej olej, za pomocą łyżki nakładaj ciasto na gorący olej, dociśnij placuszki aby były płaskie .

   

6. Smaż z obu stron aż się zarumienią.

   

7. W międzyczasie przygotuj sos: połącz w misce posiekane zioła, z papryczką i skórką cytryny z resztą składników. Do momentu podania przechowuj go w lodówce.

   

Placki podawaj z chłodnym sosem i ulubionymi zielonymi dodatkami. Smacznego;)


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów