Szukaj

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Masz_Talerz, 13 maj 2021
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Rabarbar to podobno warzywo, ale my nie do końca w to wierzymy, bo przecież robi się z niego najlepsze na świecie ciasto. A jeśli dorzucić do przepisu jeszcze truskawki, to wychodzi nam z tego prawdziwe, wiosenne szaleństwo, które pachnie ogrodem, smakuje słońcem i znika ze stołu szybciej, niż na niego wjeżdża. 

 

SKŁADNIKI


100 g rabarbaru*

300 g truskawek*

3 jaja**

300 g mąki pszennej

230 g  cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczkę sody oczyszczonej

100 g oleju rzepakowego

100 g  jogurtu naturalnego

ziarenka z jednej laski wanilii

szczypta soli

skórka otarta z jednej pomarańczy

cukier puder do posypania ciasta

  

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Sezonowej

** - składniki pochodzą z Boxu Jajka

  

Przygotowanie:

  

1. Jajka wbij do miski, ubijaj z solą i cukrem przez około 3 min.


2. Dodaj olej i jogurt, połącz składniki.

 

3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża wydrąż ziarna, dodaj je do miski.

  

4. Mąkę przesiej do oddzielnej miski, dodaj do niej sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Suche składniki dodaj do miski z płynnymi składnikami i zmiksuj aż ciasto nabierze płynnej konsystencji.

   

5. Umyj pomarańczę, otrzyj z niej skórkę, dodaj do ciasta i zmiksuj całość.

   

6. Z umytych wcześniej truskawek i rabarbaru usuń szypułki oraz twarde kocówki rabarbaru. Owoce pokrój w grube plastry. 

   

7. Spód formy do pieczenia o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki posmaruj odrobiną oleju rzepakowego.

  

7. Ciasto przelej do foremki. Na wierzchu ułóż owoce.

  

8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.

 
9. Ciasto wystudź, posyp cukrem pudrem i zajadaj zanim zrobią to inni :) 

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów