Szukaj

Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym

Zielona_Skrzynka, 1 październik 2020
Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym

Jeśli znudziły się Wam kopytka to spróbujcie ich włoskiego odpowiednika w wersji dyniowej, która jest słodsza i fenomenalnie łączy się z chrupiącym masłem szałwiowym. 

 

(Autorką przepisu jest Kinga Kozłowska)

 

 

SKŁADNIKI:

1 dynia piżmowa lub hokaido

2 jajka

2 szklanki mąki 

2 łyżki masła

50 g tartego parmezanu

garść listków szałwi lub tyminanku


1. Dynię przekrój na połówki i upiecz w temperaturze 180 stopni (do miękkości), ostudź. 

 

2. Wybierz łyżką miąższ do dużej miski i zblenduj go na gładką masę. Dodaj jajka, pół łyżeczki soli i garść parmezanu (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj. 

     
    3. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i obserwuj konsystencję ciasta, która nie może być ani zbyt lepka, ani zbyt krucha. Z łatwością powinno się dać ulepić z niego jednolitą kulkę.

       

      4. Stolnicę posypujemy mąką i robimy na niej z ciasta długie cylindry, które tniemy w poprzek przesypując mąką w razie potrzeby. 

       

      5. Gnocchi wrzucamy pojedynczo do wrzącej, osolnej wody i gotujemy do wypłynięcia. 

       

      6. Na rozgrzanej patelni masło wrzuć listki szałwi i podsmażaj aż zrobią się chrupiące. Możesz też na koniec na chwilę wrzucić ugotowane gnocchi na patelnie, jeśli masz ochotę je zrumienić. 

       

      7. Wyłóż gnocchi na talerz, polej masłem z szałwią i posyp tartym parmezanem. 


        Koszyk

        Twój koszyk jest pusty.

        Dokonaj swoich pierwszych zakupów