Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym
Zielona_Skrzynka, 1 październik 2020
Jeśli znudziły się Wam kopytka to spróbujcie ich włoskiego odpowiednika w wersji dyniowej, która jest słodsza i fenomenalnie łączy się z chrupiącym masłem szałwiowym.
(Autorką przepisu jest Kinga Kozłowska)
SKŁADNIKI:
1 dynia piżmowa lub hokaido
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżki masła
50 g tartego parmezanu
garść listków szałwi lub tyminanku
1. Dynię przekrój na połówki i upiecz w temperaturze 180 stopni (do miękkości), ostudź.
2. Wybierz łyżką miąższ do dużej miski i zblenduj go na gładką masę. Dodaj jajka, pół łyżeczki soli i garść parmezanu (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i obserwuj konsystencję ciasta, która nie może być ani zbyt lepka, ani zbyt krucha. Z łatwością powinno się dać ulepić z niego jednolitą kulkę.
4. Stolnicę posypujemy mąką i robimy na niej z ciasta długie cylindry, które tniemy w poprzek przesypując mąką w razie potrzeby.
5. Gnocchi wrzucamy pojedynczo do wrzącej, osolnej wody i gotujemy do wypłynięcia.
6. Na rozgrzanej patelni masło wrzuć listki szałwi i podsmażaj aż zrobią się chrupiące. Możesz też na koniec na chwilę wrzucić ugotowane gnocchi na patelnie, jeśli masz ochotę je zrumienić.
7. Wyłóż gnocchi na talerz, polej masłem z szałwią i posyp tartym parmezanem.