Szukaj

Makaron z bakłażanem, papryką i masłem orzechowym

Jagna_Niedzielska, 3 marzec 2021
Makaron z bakłażanem, papryką i masłem orzechowym

Jeśli myślimy o maśle orzechowym to zazwyczaj w kontekście tostów lub deserów, dlatego dzisiejszy makaron od Jagny Niedzielskiej nas nieco zaskoczył. Nasze zdziwienie szybko jednak zamieniło się w zachwyt nad tym prostym i nieoczywistym, ale zupełnie urzekającym daniem. 

 

 

SKŁADNIKI

300 g makaronu gryczanego soba (lub innego ulubionego makaronu)

1 bakłażan *

3-4 białe papryki (można wykorzytać tez inne kolory) *

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki octu ryżowego

ząbek czosnku starty na tarce *

3 łyżki masła orzechowego

szczypta płatków chilli

olej rzepakowy


* - składniki pochodzą z naszej Skrzynki Premium



1. Bakłażana pokrój w cienkie półksiężyce. Z papryki wydrąż gniazdo nasienne oraz pokrój na mniejsze kawałki.

 

2. Warzywa podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu, na bardzo dużym ogniu. Smaż tak długo, aż skórka papryki delikatnie popęka i zbrązowieje.

 

3. Dodaj do warzyw sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, czosnek, masło orzechowe, płatki chilli i chlust oleju rzepakowego. Wszystko duś na małej mocy kuchenki przez około 5 min.

 

4. W międzyczasie ugotuj makaron (około 5 min.).

 

5. Warzywa podawaj z makaronem. Możesz posypać je zrumienionym sezamem, posiekaną kolendrą lub świeżym chili. 


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów