Szukaj

Sałatka z soczewicy z pieczonym bakłażanem

Marysia_Przybyszewska, 15 czerwiec 2020
Sałatka z soczewicy z pieczonym bakłażanem

Bakłażan jest jednym z tych warzyw, którym polska kuchnia tradycyjnie nie poświęca zbyt dużo uwagi. Nie zamierzamy jednak tego tak zostawić, bo to przecież nasz ulubiony fioletowy kolega. Z pomocą przybywa nam Marysia Przybyszewska, która jak nikt inny potrafiła wyczarować z niego coś pysznego. To proste danie z fajnym kontrastem tekstur i wyraźnymi środziemnomorskim akcentami - idealne na lekki obiad w gorące letnie popołudnie. 

 

SKŁADNIKI:

 

200 g brązowej soczewicy

1 bakłażan*

4 łyżki oliwy

2 łyżki miodu

3 gałązki tymianku**

1 papryka zielona*

½ czerwonej cebuli*

po 2 gałązki szczypioru*, natki*, mięty** i kopru*

sól / pieprz

sok wyciśnięty z ½ cytryny*

30 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy francuskiej

½ kostki fety

 

* - składniki pochodzą ze Skrzynki Premium

** - składniki pochodzą z Boxa Ziołowego  

 

1. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Ułóż bakłażana na ruszcie wyłożonym papierem, przekrój wzdłuż, środek natnij w kratkę (nie za głęboko, żeby nie przeciąć skóry). Posmaruj bakłażana oliwą, posól i popieprz, na górze ułóż gałązki tymianku. Piecz 35-40 min aż się zarumieni, następnie wysuń blachę z piekarnika i posmaruj go miodem, podkręć temperaturę do 210 st. C, włącz funkcję grill i piecz bakłażana jeszcze 8-10 min.

  

2. W rondelku zagotuj wodę, do wrzątku wrzuć soczewicę i gotuj ok. 25 min. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Zioła porwij na drobne listki, szczypior posiekaj. Wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek i musztardą, dopraw solą i pieprzem.

  

3. Ugotowaną soczewicę wymieszaj z papryką, cebulą, ziołami i sosem.

  

4. Upieczonego bakłażana podawaj z sałatką z soczewicy i pokruszonym serem feta.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów